Stolpehuller og huse


Situationsbillede fra en stolpehulsgravning

I Silkeborg er der gennem årene blevet fundet mange spor fra oldtiden. Sporene er for eksempel fra grave, brønde og stolpehuller.

Men hvad er et stolpehul og hvordan kan det være, at vi taler om huse og hegn, når enhver kan se, at der kun er bar jord og huller på billederne fra udgravningerne?! Det vil jeg forklare lidt nærmere her.

Stolpehullerne er nedgravninger til pæle, stolper eller planker, der dannede huse og hegn. Jorden i stolpehullerne har en mørkere farve end undergrunden. Kort sagt kan man sige, at vi leder efter jordens pletter.

Mørkfarvningen i stolpehullerne kan dannes på flere måder. Husenes eller hegnenes stolper kan være rådnet op i jorden og derved gjort fyldet mere muldrig. Stolperne kan også være trukket op og derved er ny muldrig jord og snavs dumpet ned i hullet.

Mens vi leder efter stolpehuller

Der kan findes spændende ting i stolpehuller så som lerkar, perler eller flintøkser. Datidens folk har enten tabt tingene eller ofret dem under stolpen, da huset blev bygget. Derfor kan vi finde gode fund i stolpehullerne. Fundene bruger vi til at datere pladsen. Det kan vi gøre fordi tingene, for eksempel lerkar, ændrer udseende gennem tiden. Normalt bliver stolpehullerne snittet, hvor halvdelen af jorden graves væk. Herefter kan vi blandt andet måle dybden og finde stolpehuller, der ligner hinanden.

Alt efter hvordan stolpehullerne ligger i forhold til hinanden, tolker vi dem som hegnsforløb eller huse af forskellig størrelse og betydning. Husene ændrer også udseende gennem tiden. Vi kan datere dem til bestemte perioder, alt efter hvordan stolpehullerne ligger i forhold til hinanden.

Når vi tager billeder af huse lægger vi nogle gange hvide paptallerkner på stolpehullerne, så bygningerne bliver mere tydelige. Det er de hvide pletter, som også ses på nogle af billederne. Alle spor bliver indmålt med GPS. På den måde kan vi se, hvad der er fundet over større områder.

http://www.youtube.com/watch?v=ozLVvvrBKCo 

Nu mangler du bare at klikke på linket og se filmen!

Reklamer
Der er lukket for kommentarer.
Reklamer